Maslows behovstrappa



Denna bok - Estetik och omvårdnad lånade jag igår på bilblioteket eftersom den ingår i vår kurslitteraturlista. Jag vet inte om vi ska ha den de första 7.5p nu eller de avslutande 7.5p över jul. Men jag började läsa på den iafl.
Har inte tyckt att någon utav omvårdnadsböckerna som ingått hitils har varit något att hänga i julgranen. Hade därför inga förväntningar på denna heller, det brukar mest vara en massa skitsnack med krångliga meningar bara för att.
Men den slog mig med häpnad!

Den handlar om hur musik, dans, teater, bild och litteratur påvärkar människans tillfrisknadsförmåga. Att med enkla medel som som att lägga upp maten mer aptitligt och byta tavlor någon gång i månaden för att få patienten at må bättre. Självklara saker igentligen, som lätt hamnar i skymundan när nya tekniska apparater prioriteras framför nya gardiner.

Speciellt en sak fastande jag för i boken, det var Maslows behovstrappa.


Den går ut på att varje människas behov grundade på denna trappa.
Att när vi tillfredställt det fysiska behövet, så som mat, vila, vatten osv siktar vi på nästa. Trygghet iform av hem, pengar osv.
Men ingen människa är lycklig enbart av matriella saker, vi behöver gemenskap som är nästa trappsteg. Fast även om vi omger oss med människor vill vi ha uppskattning, så vi kan känna oss omtycka.
När vi är trygg i alla dessa steg har vi självförteroende nog att förvärkliga våra drömmar. Vi har nått toppen på trappan.

Detta beskriver oss människor otroligt bra tycker jag, hur vi tänker och känner. Utmaningen som sjuksköterska är att hjälpa patienten att gå uppför trappan med de medel man har innom sjukvården.

saknad


Jag önskar, jag hoppas, jag vill. Jag saknar...


Middag

Hasselbackspotatis

Just nu flyter dessa omkring i ugnen (inte de på bilden men endå).
Jag och Jonathan köpte ju ryggbiff igår, men det fanns inga småförpackningar så vi delar upp dem på två middag. Känndes lite trist att äta samma mat två dagar i rad, fast det är jätte gott. Så vi försöker oss på hasselbackspotatis idag istället för hemgjord klyftpotatis som igår. Jag hoppas det blir lika gott eftersom jag aldrig gjort hasselback, men det var inte svårt så jag håller tummarna.

En underbar doft sprider sig i rummet iafl. Mmmm.

Försov mig

Precis när jag sov som bäst ringde telefonen, jag hade glömt bort att jag skulle börja jobba idag på biblioteket kl 10.45 efter sommaruppehållet. Fick slänga i mig en macka och Jonathan skjutsade mig ned till biblioteket.
Det är ju inte hela världen, men jag tycker det är pinsamt att komma försent, även om det bara blev 10 min. Inte lätt att komma ihåg att ställa alrm när jag har varit ledig sen maj haha. Men nu börjar rutinerna igen och det känns rätt bra faktist.

Än så länge har jag inte stött på några problemen här, men vad skulle kunna hända igentligen?

Modeslav?

Jag brukar sällan bry mig allt för mycket om vad som är inne eller ute, bara jag trivs i det. Så länge jag är nöjd och känner mig fin när jag spatserar gatorna fram (haha) så räcker det för mig, min åsikt är ju det enda som betyder nått igentligen. Sen är det bara en bonus om andra gillar det man har på sig.



Som i onsdagskväll i Stockholm på kårfesten på universitetet. Jag står i kön till graderoben för att byta skor och två tjejer står brevid mig och säger "ursäkta, alltså du har bara en för fin klänning på dig, får jag känna på den?". Jag bara skrattade och svarade att jag också tyckte hon skulle köpa den eftersom den är jäkligt snygg.
Men som sagt, det är bara en bonus om man är trygg i sig själv.

Bonus nr 2 kom från ingenstans. Jag har länge letat efter några skoletter till vintern i svart skinn som jag kan känna mig lite finare i. Jag har svårt att gå i högklackat och får ont i fötterna på en gång, så när jag hittade dessa så passade de utmärkt.



Högklackade men endå inte, jag älskar kilklackar. De blev mina inne på H&M i Stockholm.
Sen nu när jag kom hem och började läsa ikapp på bloggkoll ser jag att "modeblogg" efter modeblogg börjar skriva om dessa och liknande skor.
Nått rätt måste jag ju ha gjort?


Röd Drake

Det blev efter lite zappande Röd Drake till slut.



Den film som ska avsluta triologin om Hannibal Lecter, vilka jag alla sett och tycker är jäkligt bra.
Jag har sett denna film förut och även Manhunter från 1986 som är "orginal filmen" som jag tycker är mycket bättre, även om det inte är Anthony Hopkins som spelar Lecter. Så jag kan inte förstå varför man vill göra en nyinspelning av filmen?

Men filmerna om Lecter är alltid lika intressanta att se eftersom de inte bygger på samma mallar som alla andra filmer. Vem vill inte veta hur en galning fungerar och tänker? Därför är vi så fascinerad utav sånna här filmer.

Sen middag

Jag och Jonathan håller på att förbereda en sen middag, det blir så när man vänder på dygnet. Det ska bli hemgjorda klyftpotatisar, ryggbiff och bea, vardagslyx. Mat är något som mina pengar värkligen går till, för både jag och Jonathan är kräsna och gillar god mat. Men det finns värre laster.

Potatisen är i ugnen och ska bli klara, sen är det bara att steka köttet 3min och sen är det klart. Medan vi väntarär Jonathan ute och springer och jag förösker hinna ikapp på bloggkoll, en lagom syssla.
Sen kommer dagens i-landsproblem, det är tre filmer jag vill se ikväll. Röd drake, München och Shanghai Noon. Tyvärr kan man inte se dem samtidigt så vi får se vilken det blir.

Fyndat på tradera

Skinnjacka i MC MODELL/punk/sleaze från HM trend

Jag har avrit på jakt ett tag efter en skinnjacka i mc-modell som kompliment till min vanliga bruna. Men att lägga ut över 1000kr på en i affärerna kändes inte lika lockande.

Men ibland har jag flyt! Klickade runt på tradera i måndags och såg priserna för denna jacka som är skit snygg men alldeles för höga. Men vad får jag se om inte denna jacka i en auktion med köp nu pris på 350kr! Som hittat! Nu är den påväg hem till mig och som reserv är även en från ellos hem till mig om denna inte passar, för just nu är lägsta priset på en jacka i denna modell på över 500kr. Så forthoppningsvis tjänar jag igen det jag lagt ut för den om den inte passar.

Just nu är det också 40% på en vara från ellos därför blir inte den andra jackan så dyr heller (600kr) om det blir den, men förhoppningsvis inte.

Stockholm

I tisdags åkte jag och Jonathan ned till Stockholm för en snabbvisit. Tåget ned var X2000 som går en timme snabbare än det vanliga intercity tåget, men det bästa är att de har eluttag så man kan glo på film i 4.5h. Helt underbart, hoppas de sättar in uttag i alla vagnar snart.

Kl 22 när vi var framme (i tid!) mötte Natta upp oss på centralen, tur det eftersom jag har lite svårt att hitta bland alla tunnebanor haha.
Väl hemma hos henne fick vi äntligen träffa lilla Nova, Nattas underbart söta och snälla dotter på 4 månader. Tror hon skrek en enda gång vi var där, men skrattade så fort man tittade på henne. Jag som trodde barn skrek mest hade helt fel. Nattas syster hade passat henne medan hon hämtade upp oss, eftersom Axel hennes pojkvän jobbar 12-00 ungefär.
Sen blev det sovtajm eftersom jag var sjukt trött och det var en lång dag i morgon.

Vi kom upp i hyffsat tid, redo att se varför man hellre vill shoppa i Stockholm än i Östersund. Men först mötte vi upp Jonathans lumpar kompis Pontus som han skulle hänga med under dagen medan girlsen intog stan. Vi fikade lite innan vi splittade på oss.


Natta och Nova

Resten utav eftermiddagen spatserade jag, Natta och Nova omkring och snackade skit och glodda i affärer. Det blev två par koftor till mig och ett par skor. Natta köpte två par jeans och en kofta + en jätte söt tee till nova där det stod keep my earth cleen. Vi funderade mycket på också varför man vill betala 100kr för en mössa eller 200kr för en body som barnet endå bara kan ha nån månad innan den är utvuxen? Känns som rätt bortkastade pengar. men alla gör som man vill.

Efter 6h på stan åkte vi hem där jag bytte om lite snabbt för att möta upp grabbarna och gå på studentpub. Och jag förstår faktiskt nu varför mamma tjatar om att jag måst eplugga i en roligare stad än Östersund, det var bland det roligaste jag varit på! Alla är översociala och är där för att ha kul, helt enligt min melodi.
Kl 2 hade vi lyckats tagit oss hem, vilket jag tycker var ganska bra jobbat när man inte kan staden.

Dag nr 2 och den sista dagen åkte vi in till stan en sista gång, kikade i Urabn Outfitters som måste vara den coolaste affären jag varit i, sjukt snygg var den.
Vi sa hej då till Natta och Nova innan jag och Jonathan åt pizzabuffé på Pizza Hut. En tradition jag alltid måste hålla när jag är i en stad med Pizza Hut, käka där. Världens godaste pizza enligt mig.
Sen mötte vi upp ent jej på centralen jag köpte en studentbok av och sen bar det hem igen. Tyvärr emd ett gammal tåg men det gick det med.

Tack för underbara dagar Natalie och Nova! Hoppas vi syns snart igen...

Home

Nu är jag tillbaka från Stockholm och har haft det fantastikt i två dagar tillsammans med Natalie, Nova, Jonathan och Pontus. Tack! <3

Chinos till Salu från h&m!


Köpte ju dessa underbara chinos i våras på hm. Men efter många om och men har jag fått insett att jag inte har strl 34 i byxorna haha. Ävne om de sitter snyggare på än ett par 36:or som jag budade hem från tradera igår, så föredrar jag att kunna ha dem på mig än att de sitter super snyggt.

Därför lägger jag nu ut mitt gamla par 34:or som bara är använda tre gånger. Pass på!

Här hittar du auktionen.

SÅLDA!

Akupunktur



Så har man provat akupunktur också. Det var min vänstra hand som fick vara offret eftersom den vägrat läka ut sin inflammation själv som jag haft från (kortisonpspruta) och till sen maj. Jag är rätt less på att inte kunna använda vänsterhanden och nu börjar det bli panik eftersom praktiken börjar om en månad och få behöver jag värkligen två händer.

Av någon anledning vill inte min läkare ge fler kortisonsprutor och tyckte jag skulle gå till en sjukgymnast istället, där var jag för andra gången idag och han skakar mest på huvudet åt vad läkarn hade sagt. Men vi skulle försöka med akupunktur för att se om det hjälper + att han ska prata med läkarn om att jag borde få nån annan hjälp av dem.

Nålrädd som jag är, blev jag rätt nervös när han började plocka fram nålarna. Det som gjorde ont var när han stack in dem och de träffade rätt. Det spännde till och sen var det över.
Fick ligga kvar en stund med nålar i handen och en vid knät och sen var det över. Just nu tycker jag det inte känns något mindre än innan men vi får väll se, jag räknade inte med att bli botad på första försöket. Speciellt eftersom sjukgymnasten tror att jag behöver en spruta till. Men vi får se.

Finaly!



Jag firade att mitt personliga helvete var över på korvmacken haha. Röntgen gick alldeles utmärkt och jag fick äntligen äta igen.

Fram till nu har jag ätit grillad lax med potatis och digistivekex. Jag hoppas de sparade några av mina favoritkakor, singoalla lime från fikat igår när jag fick stå och titta på. Annars blir jag lika gramse som igår haha.
Mitt humör är väldigt beroende av att hålla blodsockret på en jämn nivå, dyker den dyker jag.

Livet leker igen.

Döende



Tror aldrig jag mått så dåligt någonsin. Jag har inte ätit sen i lördags pga en röntgen av ryggen som ska göras idag kl 13.30. Om en timme är helvetet slut.

Jag ser dubelt, mår illa, håller på att svimma och magen skriker efter mat.

Ändrade planer

Var hos Charlotte ikväll och vi hade lite överrasknings förfest för henne eftersom hon kommit hem från Barcelona där hon varit en månad. Jag hade ont i magen så jag åkte hem när de andra gått ut. Men eftersom det är Östersund och 23 års gräns överallt kom inte Jonathan och de andra in. Så nu ska jag köra ned och hämta dem.

Just Dance



Det är för hoppningsvis det jag ska göra ikväll, nu bär det ut.

Stäppens Krigare



Förut har jag läst hela serien av denna författare om Ceasar. Historieintresserad som jag är slukade jag dem. De var fantastiskt skrivna och att de byggar på värkligheten utfyllt med vad som mycket väll utspelade sig under den tiden gör hela boken trovärdig.
Eftersom den var så bra, blev jag som vanligt lite ledsen när en bra serie är slut. Man vill ju bara fortsätta läsa!

När vi var i Umeå för två veckor sedan snart slängde pappa till mig denna bok. En ny serie utav Iggunden som handlar om Djingis Khans uppväxt och liv i 5 delar.
Nu är första boken halvt utläst och jag vill bara fortsätta, den om möjligt bättre än de om Ceasar. Det är därför klockan har skenat iväg som den brukar göra när jag fastnar i en bok. Men jag vill ju inte sova bort hela dagen imorgon så nu är det nog dags att sova. Djingis får klara sig utan mig ett par timmar.

Bloggkoll

Följ min blogg med bloggkoll

Vardagslyx



Ofta tänker man att det och det vill jag ha! Varför har jag inte mer pengar så jag kan köpa/göra allt.
Jag tänker så alldeles för ofta, därför tänkte jag börja försöka uppskatta mer det jag har. Som att kunna ta ett bubbelbad tills det kokheta vattnet kallnar. Att ligga och läsa 100 sidor i en bra bok med gott samvete. Vardagslyx helt enkelt som får dig att känna dig mycket mer tillfreds med sig själv om man låter sig unnas med det man har.

Medan jag har badat så har Jonathan roat sig med att klara ut halo 3 på legendary. Vi har redan fixat det tillsammans och det är betydligt svårare själv när man inte har en persn till att luta sig på. Fast jag lutar mig nog mest endå på Jonathan så jag undrar om det är någon skillnad igentligen haha.

Vann precis en auktion på tradera, ett par chinos i strl 36 ifrån h&m. Jag har redan ett par i strl 34 men de är för tajt om jag vill sitta i dem. Så när det andra paret kommer hem så ska jag sälja det paret som sitter sämst på tradera. För den modellen är värkligen snygg och jag vill ha ett par jag kan gå upp ett kg i utan att sömmen spricker.

Taco

Efter många om och men åkte jag värkligen och tränade. Blev alldeles för lat ett tag där och täntke skjuta upp det till imorgon.
Men så tog jag mig i kragen och satte upp mig på ett danspass imorgon och åkte idag och körde en stund. Efteråt känns det så jäkla skönt, men eftersom jag inte tränat på länge känner jag att träningsvärken är på väg trots grundlig strech.

Körde förbi affären efteråt och handlade saker till middag för att överraska Jonathan. Det blev tacos eftersom jag har varit sugen på det jätte länge och hade massa grönsaker kvar från igår som annars bara blir dålig. Små saker man gör för att göra den andra glad, som att Jonathan sen diskade. Jag blir jätte glad eftersom jag avskyr det haha.


Soffpotatis

Varför har man mycket svårare att hålla på rutiner under ett sommarlov? Du tränar inte lika ofta (om någongång), du somnar alldeles för sent och kliver upp långt efter du brukar för att näma några.
Det jag har svårast att hålla är vettiga mattider. Jag vaknar till lunch, äter en "frukost" då och väntar tills att äta riktig mat till middagen kring 17-18.  Inte bra alls ,eftersom jag oftast äter socker efter det.

Men nu måste även jag erkänna att hösten är på ingång, skolan startar och nu ska det tillbaka till det vanliga livet. både jag och min kropp mår bättre utav det. Hade tänkt starta idag med att träna igen efter ett för långt sommar uppehåll. Det ska bli skönt, jag har saknat att röra på mig men är för lat för att dra mig till gymmet när det är skönare att ligga hemma i soffan.


No more soffpotatis!

Heja Klüft!



Sitter och håller tummarna för Klüft i längdhoppsfinalen. Som det ser ut just nu får hon inte ens hoppa de sista tre hoppen på den 9:onde plats hon ligger på nu. Minst 8:a måste hon vara.

I os:et i Aten 2004 räckte hennes vinsthopp i 7kampen till en tredje plats i de inviduella långhoppet om jag inte mins fel. Men precis som hennes satsning på tresteg värkar det inte gå vägen här heller. Jag skulle nog aldrig sluta med nått jag var överlägset bäst i, för nått jag var en medelmåtta i. Men vad vet jag om vad som rör sig i en elitidrottares huvud? Inget.

Men jag hoppas hon tar medalj!

Whoop

Så är 210808 slut, det blev gluttande på stan och en massa mys framför tvn. Sånna dagar behöver man också, när man gör mest ingentingt.

Slö tittade på "Tio orsaker att hata dig" som jag tycker är så jäkla bra. Heaths genombrott och det är synd att han inte fick fortsätta på det han börjat med. Men allt har väll en mening eller?

Nu har Jonathan strax löst sin rubiks kub för femtioelfte gången idag och det är dags att säga god natt.

Rubiks kub


Morgon

Allt som stog på listan hans med igår. Frågetecknet efteråt blev en film kväll med Jesper, Fredrik och Lisa, mysigt värre.
Vi såg tre filmer på raken och jag kom inte hem fören kl 3. Vi mötte brevbärraren i dörren och solen höll på att gå upp.
De filmer som sågs var Boondock saints, Basic och Blodröd sol. Den sistnämda borde jag nog varit lite piggare för att se haha.

Nu är det Jonathans tur att gå till sjukgymnasten, jag ska glo lite på stan medan jag väntar på han. Sen är det ett frågetecken igen.

Göra

Idag ska saker hinnas med och göras.

- Slänga två gamla tvs på tippen + lite annat smått och gott efter förra veckans rensning
- Se om min efterlängtade klänning fortfarande finns kvar på h&m. Mina presenktort på 7900kr från gratisbio.se har äntligen kommit
- Kolla om några böcker till skolan finns begagnade
- Få sjukgymnasten att fixa min hand
- Mysa med honey
- ?

Men först lira halo 3.

Jakten på lycka



Otursförföljde Chris kämpar tillsammans med sambo och barn mot strömmen i San Francisco i början av 80-talet. Men så en dag verkar en ny färgglad leksak som kallas för Kuben kunna bli inkörsporten till ett nytt och drägligt liv.

Många filmer har gjorts om fattiga människors kamp upp ur ruinerna, mer eller mindre lyckade. Der filmen tillhör den första kategorien, en väldigt lyckad film. En film som skakar om dig lite och får dig att se lite klarare.

En film tycker jag ska ge någonting tillbaka till tittaren. En tankeställare, feel good känsla osv. Den ska beröra för att vara bra. Jakten på lycka har alla de saker som behövs för att göra det, en söt liten unge, en välspelande will smith och en trovärdig story.

Jag rekommenderar den värkligen!

Home

Vips så var jag hemma i stan igen, barta bra men hemma bäst.
Ska til sjukgymnasten imorgon för att få bukt med min hand, det käns skönt at förhoppningsvis få hjälp som räcker längre än en kortisonspruta.

Annars vet jag inte riktigt vad som händer, jag är öppen för förslag.

Studentlitteratur

Det enda stora problemet med att plugga, dessa jäkla böcker som man måste införskaffa. Det vore ingen konst i världen om det var så att jag hade råd att köpa varenda bok vi behövde.
Men nu är det ju inte så, med en inkomst på 2500kr i månaden och böckerna kostar 300-400kr styck och till första kursen på 5 veckor har vi 13 st obligatoriska böcker vi ska ha. Sen så har jag 3 kurser till på denna termin. Så kostnaden skenar fort iväg.
Därför är det ett måste att värkligen prioritera vilka böcker man ska försöka låna och vilka man ska köpa. Dvs böcker man använder ofta kan vara en bra idé att skaffa. När man väl lyckats få ur lärarna vilka böcker som är absolut nödvändiga börjar jakten på begagnade böcker. Billigare på internet, men då kommer frakt än att köpa från äldre kursare. Lägga på 50kr för att inte få en bok med kladd i osv osv.

Allt för att slippa sitta där med en rapport som ska in och inse att jag måste ha en till bok men har inte tid att fixa den begagnad. Då man måste gå till bokhandlaren och köpa den för äckligt mycket mer än 2:a handspriset.

 

Grundläggande omvårdnad 4 och VIPS-boken är prio 1 dessa första 5 veckor. Nån som ha en som ligger och skräpar?


Fjärilen i glaskupan



En film som är riktigt bra berör på många olika plan. Denna film lyckas dansa med döden utan att jag fick panikångest. En långsam vals...

Journalisten Jean-Dominique Bauby drabbas av "locked-in syndrome". När han väl vaknar upp är han förlamad, och kan varken tala eller röra sig. Ena ögat är det enda han kan röra, och med detta enda kommunikationsmedel författar han sin bok "Le Scaphandre et le papillon".

Många människor gör saker som berör andra, det kan vara uppfinningar, mod eller livsöden. Den här berättelsen hör till livsöden som man önskar aldrig händer en själv.
Vad gör man om man vaknar upp en dag och är fången i sin egen kropp, ofömögen att röra på sig förutom sitt vänstra ögonlock efter ett slaganfall? Jean Do berättar sin historia utan självömkan och  att vara en superman. En man som hade allt och förlorade det mesta. Men han insåg vem han var och fann sig själv.

Vi får följa hans kamp mot sig själv genom hans ögon blandat med minnesbiler som skakar om en. Eftersom du vet att detta är värklighetsbaserad historia och 10 dagar efter hans bok är utgiven dör han.

Filmen är så vacker att jag vill gråta.

Måndag

Hem till gården rullar på tv nu och om andra inte förstår mitt intresse för sport, så förstår jag absolut inte tjusningen med hem till gården haha. Känns som ett gäng korkade, inavlade engelsmän som bara gnäller. Precis som jag gnäller över dem.

Jag har jagat min sjukgymnast imorse, kom precis ihåg deras telefontid när jag knappt kunde bre en macka för jag hade så ont i handen. Så kl 16 på onsdag hoppas jag att jag kan få nogon form av hjälp hur jag ska gå vidare. För om en månad börjar praktiken och det skulle vara rätt bra om jag   kunde använda min vänsterhand då. Lite svårt att utföra det man ska annars.

Dagen är som vanligt grå och trist, bara de två senaste dagarna med sol för ovanlighetens skull. Nu är det som vanligt igen. Hösten är värkligen på in språng och jag känner mig fortfarande deppad över den tanken.
Får se vad som händer resten av dagen, inga planer finns vilket är rätt skönt. Men jag önskar jag hade en bra bok.

Bloggkoll



Helt otroligt, 1 prenumerant(er) som tycker mitt svammel är intressant. Jag slår vad om att det är mamma, annars säg hej!
Nu är det bara 6265 st kvar tills jag toppar topplistan, man måste vara possitiv som Jonathan säger haha.

Nån annan som tycker jag värkar vara en kul typ? Lägg till mig här:



Så missar du inte en sekund!

Listan

Kläder: Mjukisbyxor, vitt linne och grå ziptröja med trycka rosetter på (inga strumpor!)
Smink: Al natural

Frisyr: Utsläppt före detta toffs

Bild: En vacker solnedgång i Umeå


Läsning:
 Kejsaren - Roms Portar 

Låt: Dig up her bones - Misfits

Mat: Marabou?

Vill ha: Pengar

Favorit: Solen idag
Köp: Man får leva efter sina tillgångar - inga

Humör: Tillfreds men trötta ögon och kommande träningsvärk i höger arm pga allt målande
Göromål: Gå och sova brevid Jonathan

Borde: Lata mig medan jag kan (skolan börjar om två veckor)

Längtan: Tills jag åker till Stockholm 26/8 för att hälsa på Natalie och hennes bäbis

Beroende: Lukta på Jonathan och choklad + snygga saker i tyg

Roligaste: Jonathans miner och ljud när han inte tror någon ser
Tråkigaste: Att min ring fortfarande är borta, det svider i mitt hjärta


Mmmm


Mmmm.... marabou

Vem är inte beroende utav någonting och oftast choklad om man är tjej?
Jag har sett på "Don't say a word" tillsammans med Jonathathan och hans familj. Har sett den förut men den var lika bra den här gången. Brittany Murphy tycker jag är lika bra skådespelerska som alltid, hon är inte som alla andra. Kände inte igen att det var hon först eftersom filmen är 7 år gammal haha.

Jonathan kämpar med en rubisk kub. Envis som han är ger han sig aldrig.

Super Mario



Jonathan sitter och lirar Super MarioWorld medan jag surfar runt. Gissa om han har nördat detta spel sen han var liten, började nyss och har strax spelat ut det.
Jag är värdelös på hoppa och undvika saker-spel. Tacka vet jag the sims, spel för mig.

Varför blev man inte född med guldbyxor? Hade varit mycket enklare då att köpa allt man vill ha...

Målat

Penslarna, 55x46cm

Idag har jag hjälp Jonathans familj att måla klart det sista på deras hus. Jag har målat så jag lyckats få blåsor på långfingret och tummen, orutinerat värre.

Solen har också för andra dagen i rad glatt oss med sin närvaro. Jag får njuta så länge jag kan. Har även hunnit läst ut sista boken om Ceasar, vilket känns lika trist som varje gång man läser ut en bra bok i en serie.

Nu är det mat.

Underbara fjäll

Kl 11 gav jag, Pappa och Jonathan oss ut på fjället/skogen. Vi kom inte hem fören kl 16.30, nöjda och glada. (helt underbara och deras krafter....)


Pappa med gps:en i högsta hugg


Första svampen hittad



Jonathan glad



Kantarell


Pappa på jakt med skutan i bakgrunden


Underbar utsikt


Jag och pappa


Pappa

Vi kom hem med en ca 1-2kg kantareller, så rätt nöjda blev vi. Men det underbaraste var vädret! Strålande sol med lite moln och det värdme gott. Saknat solen efter en ovanligt regning sommar.
En mycket lyckad utflyckt.

Jag har hunnit duscha och varva ned med middag och förbluffats över 100 meters loppet i os. Att man kan sätta världsrekord dansande över mållinjen långt före alla andra. Helt makalöst.
Nu sitter jag och myser med Jonathan och hans familj, de ser på film och jag surfar lite.

Kantarell



Har du sett herr Kantarell?

Inta jag och Pappa än då, men snart hoppas vi. Med lite tur lyckas jag lura med Jonathan ut i skogen också, håll tummarna för mig.

Nagelbitare

5 timmar tog tennisen och Sverige vann till slut. Mina grannar måste tro att jag är knäpp efter att ha skrikit i 5 timmar. En riktigt nagelbitare var det.

Nu är jag i Duved hos honey och i morgon ska jag plocka kantareller med pappa. Lovley.

Tennis



Håller på att se semifinalen i dubbeltennins, heter det så? Pinsamt om jag har fel. Iafl är det sverige-frankrike och det känns mäkta irriterande att jag inte vet att det kommer bli bra på slutet, som i film.

Så det är bara att hålla tummarna.

Hopp om liv för långa naglar


Den här rackern har gett mig hopp om liv igen för mina naglar. Almond Oil Nail & Cuticle Treatment heter den och kommer från The Body Shop.

Min naglar har alltid varit mjuka och skivar sig så fort jag försöker få dem att växa. Det har inte ens varit lönt att spara ut dem, då de går av på en gång.
För ett tag sedan cirkulerade en hälsokostpiller runt bland alla stora bloggar mot mjuka och lättskivade naglar. Men det kändes inte rätt att proppa i sig tabletter för att få fina naglar så det fick vara.
Tills jag en dag med Natalie var på stan och slank in på The Body Shop. Alltid roligt att lukta omkring på allt och sucka över allt man vill ha men inte har råd med. Det fanns en try me utav denna "penna" för naglar och självklart provade vi på en nagel.

Tänkte inte så mycket mer på det fören några dagar efteråt. Min nagel var stenhård på tummen där jag strykit på oljan. Ett mirakel hade skett! Trots en ganska dyr peng ca 160kr köpte jag denna godbit och satte igång att pensla varje dag. 
Nu 3 veckor senare har ingen nagel gått av och naglarna är som sten. Ett stort plus är också att nagelbanden blir jätte fina och oljan luktar super gott. Kan det bli bättre? 

Bröllopet


Pappa och Mamma 080809

Eftersom min kamera åkte iväg till Duved är denna bild den enda jag har en så länge från Böllopet. Jag väntar med att skriva om det för att föreviga det tills jag får mina bilder.

Movies

En hel del filmttitande har det blivitt i sommar. Här kommer några av mina favoriter.



Den nya omtalade Batmanfilmen var ett givet måste att se när jag och Jonathan var nere i Göteborg. Eftersom bion här hemme i Östersund inte är något att tala om ens.

Filmen gjorde ingen besviken, Heath Ledger gjorde en utav de bästa rolltolkningarna jag sett. Han är värkligen lika bra som det sägs, oscar nästa?

Vill du se en fullpumpad testosteronstinn Batman, en obehaglig Joker och diverse ryggradslösa personer + okoruppta poliser tillsammans i ett hav av action, se den. På köpet får du en bra dialog och skådespelare.



Blev så less, på tåget hem ifrån Göteborg skulle jag och Jonathan se Alvin och gänget eftersom ingen av oss var särskilt sugna på en drama. När vi väl satte oss framför duken och filmen rullade igång så fortstod vi rätt snabbt att inga animerade ekorrar skulle dyka upp. Utan två timmar lång ont i magen känsla.
Kändes inte lönt att gå ut eftersom vi redan betalt för det så det var bara att vackert sitta ned och titta.

"Försoning" utspelas i England 1935 och 13-åriga Briony kommer från en välbeställd familj. Hon har en livlig fantasi och tillbringar sin tid med att skriva små historier och pjäser. En dag blir hon vittne till en händelse som får hennes fantasi i gungning.

Denna händelse blir bara början på en kedja med obehagliga saker som förändrar familjens liv för evigt.

Det jag fick se var otroligt vackert, miljön och karakäterna. Ett 40tal man gärna skulle flytta in i. Skådespelarna med Natalie Portman i spetsen gör ett fantastiskt jobb. M E N jag avskyr dramas, speciellt sånna här. De får mig bara att må dåligt och vilja gråta, vad är det för mening att se sånt som får en att må så?

Men om du trots allt vill se en vacker film och klarar av sorgliga historier så är denna film för dig.



"Jane är en romantisk och totalt osjälvisk kvinna som varit brudtärna inte mindre än 27 gånger och hennes egen lycka tycks inte finnas inom räckhåll. När hennes lillasyster, Tess, börjar förbereda sitt bröllop med Janes chef börjar dock Jane omvärdera sitt "alltid-brudtärna-liv"..."

27 dresses ville jag se för att jag är ett fan av romantiska komedier. Jag gillar värkligen när man får en bra magkänsla av filmer efteråt. Denna film gör ingen besviken. Katherine ifrån Grays Anatomy var bättre än väntat, hon kan spela annat än hispig läkare.
Filmen har lite oväntade vändningar här och där, så allt är inte förutsägbart ifrån första stund som ofta är problemet med romantiska komedier. Så jag rekommenderar den.

Rysningar



Det finns inget underbarare än sport. Att skrikandes få heja fram sitt lag, när hjärtat gör frivolter för att det gått bra. Den totala lyckan.

Jag har aldrig sett på så lite os som under detta os. Men nu ska det bli ändring. Underbara simmning, en fröjd för själen.

Den här reklamen ger mig nackhår och får mig att rysa. Den visar allt som har med glädjen över människan och sporten att göra.



En reklam jag kan se om och om igen...

Tävlar

Tjat från mig men jag vill värkligen få ihop de sista 236p från gratisbio så jag får mitt andra presentkort därifrån. Skulle passa så perfekt eftersom jag åker till sthlm den 26:e och har inga pengar över för lite underbar shoppning.

Men för att få lite hjälp på traven är jag med och tävlar om 1000kr i presentkort hos natacha.

Annars kan ni bli medlem på gratisbio.se för att själv fixa ihop presentkort lätt + hjälpa mig få mitt sista. Registrera dig här då och glöm inte skriva in linnholmgren som värvare.

Borta

Det finns ingenting som gör mig mer galen än när jag tappat bort värdefulla saker för mig.



Den här gången är det min landskapsring (västerbotten) i silver som hamnat på villovägar för hundrade gången. Sist jag hade den var på mina föräldrars bröllop i lördags. Sen sa mamma att jag skulle förvara den i en av mina påsar med halsband så den kom med hem. Men självklart när jag packar upp dem nu ligger ringen inte där i. Hittar den ingenstans. Tror jag bli tokig!

Produktiv

Jag känner mig sådär lagomt jävla oproduktiv man bara kan göra när man hasar omkring hemma i morognrock och tofflor i röran som kallar ens hem.
Mitt största bekymmer i dagsläget är att föröska välja vilka affärer jag ska få presentkort ifrån (gratisbio). Det säger allt om min sits just nu.

Men jag kan röja på rummet, ta bort det avskavda nagellacket på mina naglar, plocka upp resväskan, skriva en bok, börja plugga, andas, resa, gråta, skratta, se på sex and the city, längta till de två avsnitten av project runway ikväll på 3:an eller försöka få bort de fastbrända pajresterna ifrån plåten.

Tankar som snurrat för länge på repeat i mitt huvuvd har vackert fått lagt sig i dvala längst bak i huvudet. Tankar som brukar få mig att rulla i fosterställning och bara hyperventilera.
Jag grät inte ens idag, första gången på länge länge. Har mina tårar tagit slut?
Honey, jag finns där.

Gratis presentkort!

GratisBio.se

Skrev i förra inlägget om GratisBio.se och när jag loggade in idag såg jag att jag hade fått ihop 3764p! För varje 2000p får jag ett presentkort på 700 kr ifrån något av de 60 olika affärerna jag kan välja mellan. För bara 236p till kan jag beställa två stycken presentkort á 700 kr.

Det passar utmärkt tills jag ska till Stockholm den 26:e när man är en fattig student. Jag är i himlen.

Vill du också få chansen att snabbt klicka hem presentkort gratis, bli medlem här.

Gratis är gott

Jag lever efter ordspråket "gratis är gott" som pappa lärde mig när jag var en liten tös. Det präntade sig in och därför måste jag självklart nappa på alla sidor där man gratis kan få presentkort hemskickade till sig eller produkter.

Är du lika ekonomisk som mig och vill klicka hem lite presentkort, bli medlem på några av dessa sidor:

GratisMakeUp.se En sida där du klickar hem presenkort från Kicks. Bli medlem här.

GratisBio.se Samma som ovan, men här väljer du presentkort från 60 olika företag. Bli medlem här.

Dinåsikt.se Här svarar du på olika undersökningar mot ersättning du kan kan beställa presentkort från fyra företag.

Buzzador Du får produkter hemskickade till dig lite då och då som du får behålla. Enda motprestationen är att du rapporterar om produkten, vad du och andra tyckte om den.

Så skynda få gratis grejer!


Kenny Starfighter

Kom just hem ifrån Lisa där jag tillsammans med folket sett på Kenny Starfighter, SVTs kultserie ifrån 1997. 3 timmar är serien totalt och vilken nostalgitripp. När Markus hånglar med lungan har gett mig men för livet haha. Traumatiska minnen.



Serien är en komedi med dramainslag, och består av sex halvtimmeslånga avsnitt. Den handlar om rymdhjälten Kenny Starfighter som kommer till Jorden för att hitta den ondskefulle Doktor Deo, som hotar att förvandla alla planeter i galaxen till gigantiska roll on-kulor.

Det bästa är att 2009 kommer det en långfilm om Kenny som heter Kenny Begins. Jag ser fram imot det vill jag lova! 

Besvikelse



Jag stog inte pall för mitt sockersug, utan på affären idag köpte jag mina favorit kex.

Dock när jag kom hem tyckte jag de smakade lite underligt. Efter två kex tittade jag på bäst före datumet som var 22 06 08! Kan inte beskriva min besvikelse...

Sockersug



Igår bestämde jag mig för hundrade gången att jag skulle sluta ge efter för mitt sockersug. Nu sitter jag med darrande händer och fantiserar om muffins, godis och apelsinchoklad. Mitt huvud dunkar lite och blodsockret är på väg ned och skriker efter att snabbt höjjas till skyarna igen.

Tänkte igår att om jag ser till att alltid ha hemma äpplen, morötter och likande saker kanske jag kunde käka det när sockerattackerna sätter in som värst. Men eftersom jag inte är hemma utan hos Jonathan får jag vackert sitta och fantisera efter gotta, pga nått jag ställt till med själv.

Jag har nämligen ätit och ätit och vant mig vid att alltid äta socker i allt. Jag älskar kakor, godis, bullar, cola och allt annat gott. Men nångång måste det ta slut. Att försöka vänja sig av att inte konsumera detta varje dag.

Men hur lyckas man med det?

Borta bra men hemma bäst

brukar man säga och så käns det nu. Var länge sedan jag landat hemma på riktigt, men nu värkar det som jag ska få det. Jag kom hem igår ifrån Umeå och tagit igen lite sömn som fattast. Det har varit helt galet sen i onsdags då vi kom fram till umeå, med lördag som höjdpunkt.

Finns mycket att berätta och visa, men det får vänta tills jag kommit hem på riktigt. Jag är hos Jonathan nu tills han åker hem till Duved.

Just nu har jag 666 inlägg att ta igen på bloggkoll.

080809



Igår 080809 gifte sig mina föräldrar efter 20 år tillsammans.

Morgon

Uppe med tuppen brukar inte jag vara, inte idag heller. Grabbarna är och åker gokart och jag funderar på vad jag ska äta till frukost. Snickersglass i frysen eller vanlig frukost haha. Hur blir man av med sitt sockerberoende?

Pontus, Jonathans kompis åker snart tillbaka till Stockholm och vi ska städa klart och rensa det sista + packa inför resan till Umeå i morgon. Jag hade tänkt vi skulle stanna i Övik och bada på paradisbadet påvägen dit. När jag var liten älskade jag våra stopp där påväg mellan Umeå - Östersund. Så förhoppningsvis är det som jag minns det, och inte att det var häftigt bara för jag var liten.

Mot frysen!

Vuxenpoäng



Jag har suttit och smuttat på vin som Pontus, Jonathans lumparkompis köpt medan jag försökt mig på att måla fransk manekyr. Det gick hyfsat på vänster hand, såklart eftersom jag är vänsterhänt. På min högra hand ser det ut som en 4åring gått lös, en massa kladd.
 Till mina föräldras bröllop i helgen tänkte jag få fina naglar, men jag behöver nog be om hjälp då haha.

 
Pontus & jag

Till middag blev det grillat med hemgjorda klyftpotatis. Pontus visade sig vara hemma i köket, så sallad och annat fancy gjordes. Riktigt roligt.

Nu har jag kickat ut grabbarna på cykel för att Jonathan ska visa stockholmaren Pontus stan, det borde inte allt för lång tid så förhoppningsvis hittar de en öppen uteservering. Hoppas inte allt för mycket då vi endå är i östersund.
Jag sitter här med godis och gottar mig framför tvn. Lycka.

To do

Jonathan är en sån där typ man får dåligt samvete att vara tillsammas med. Han kliver upp kl 9 och sticker ut och springer. Jag släpar mig upp efter mycket tjat 1.5h senare och äter godis i soffan.
Vet vem som kommer dö först av oss två haha.

Idag kommer Jonathans "bästis" ifrån lumpen, Jingstål från stockholm och hälsar på tills imorgon. Lite panik hemma över vad han ska underhållas med, han förväntar sig spektakel tydligen. Men det blir nog kul.
Jag ska tvätta inför resan till Umeå på onsdag. På fredag smäller det med bröllopet mellan mina föräldrar. Mamma är århundradets Bridezilla. Humörsvängningar till tusen.

Igår tokstädade jag och Jonathan, det var så skitigt i lägenheten att man knappt ville äta här inne. Nu är det städat över allt och bara sovrummet är kvar att göra. Nu kan man t om äta från golven.
Man måste ju passa på att göra tråkiga saker då det är tråkigt väder ute.

Under

Den 26 augusti åker jag ned för att träffa detta lilla pyre och hennes mamma i Stockholm.



Resan har blivitt uppskjuten alldeles för länge och nu måste jag åka innan skolan börjar och allt sånt. Jag hittade en billig tågbiljett, 300 kr tur och retur så jag åker den 26:e och hem den 28:onde augusit.

Ska bli så roligt att träffa dig Nova och Nathalie!

Presidenttalet 2008

Det här är jämtlands president:



När han talar till oss under sitt årliga tal under storsjöyran kl 00 lördag natt ser vi ut så här:



Hela Östersund står på stortorget och skriker "EWERT EWERT EWERT" tills vi matchar flaggorna vi viftar i. "Ewert Ljusberg är våran president" och "Jämtland jätmland jämt och ständigt" skallar öve Storsjön.
Ingen kan undgå at hata Sundsvall och vara patriotisk då.

Det här är ett spektakel jag längtar under ett års tid till. Att få sjunga jämtlandssången tillsammans med ens vänner och vifta på våra flaggor.
Det enda jag hade förväntningar på inför årets yra. Det enda som alltid är bra och återkommande. Men jag blev lite besviken igår, det var lite lamt. Folket förstod inte de underbara skämten i talet och det gnälldes alldeles för mycket över det underbara fenomen vi ha skapat.



Hela talet på 30min med ingång (som kan vara att Ewert kommer inflygande på linbana, rider en elefant, åker flygplan osv (ingången är hemlig så alla spekulerar alltid lika villt, detta år kom han in genom en skorsten utklädd till jultomten.)) avslutas med ett hejdundrande fyrverkeri.

Talet i år löd så här:



Så i kväll är det rena julafton. Och det ger mig tillfälle att dela ut en del klappar, men också berätta om alla lyckönskningar och inviter som Republikens president får så här på vår högtidsdag.
Vi börjar med ett kort från Ånge - orten som gav mänskligheten en järnvägsknut, en postterminal och rockgruppen Takida.
De vill gärna bilda storregion med oss.
Jag gillar den tanken, för vi jamtar är inga Nej-sägare och vi tycker att det är spännande med förändringar. Så nu är vi beredda att ta Ånge i vår famn.
Låt oss bilda en storregion, ja alltså, om båda är med på det och ingen kommer till skada.

Därför säger jag denna kväll:
LJUVA JAMTAR
HÄRLIGA HÄRJEDALINGAR
REKORDERLIGA RAVUNDINGAR
SAGOLIKA SAMER
ÅTRÅVÄRDA ÅNGEBOR!

Även våra kusiner vid kusten, Sundsvallarna, vill gå med i Republiken.
Det är en bra ambition, vi skulle åtminstone få bättre lagidrotter här i
Republiken.
Vi gillar våra kusiner, men kanske är det för tidigt att släppa in Sundsvall. Men jag vill uppmuntra dem att fortsätta kämpa med konvergenskraven, som grabbarna inom EU säger. Eller som det heter på modern svenska:
Ta och pimpa upp stan! Pimpa upp er och sen ska jag se vad jag kan göra åt saken!

Jag har funderat på det här med EU.
Det har hänt en hel del på senare år. Nu tävlar snart sagt alla partier om att visa upp något de är kritiska mot, som om de ville säga "Titta här, vi går inte med på allt".

På 90-talet framställdes vi i Republiken som inavlade fåntrattar, bara för att vi undrade om EU verkligen kunde vara det paradis etablissemanget påstod.
Men tiderna förändras, nu är det rätt att tänka själv.
De glada gaelerna på Irland får en klapp på axeln för att de vågade rösta nej till Lisabonfördraget.
Så visst. Vi hade rätt, men lite för tidigt!
Och vi kommer att fortsätta vara en sten i skon och finne i häcken på dumheten, översitteriet och det dunkelt tänkta.
Även om vi är tio år före vår tid.

Och Irland, den tappra republik på den gröna ön, som gärna går i otakt för att småjävlas, utnämner jag härmed till Jamtlands första Vänrepublik!
IRLAND, IRLAND, JAMT OCH STANDUT
IRLAND, IRLAND, JAMT OCH STANDUT

Apropå dumhet.
FRA-lagen skulle väl kunna kvala in i Guinness rekordbok på temat.
Det smärtar mig in i tandrötterna att Sveriges riksdag låtit sig duperas om behovet av att avlyssna och kategorisera landets medborgare.
Och Beatrice Ask, denna lilla mosippa från Sveg!
Inte trodde jag väl att du skulle ställa dig bakom en sån lag.
När jag sa till dig att vi härjedalingar vill att ni ska lyssna mer på oss, var det ju inte så här jag menade.
HÖR DU DET?

När jag tänker på saken.
Det vi sysslar med här och nu är väl massmöte och uppvigling på en och samma gång. Det kan mycket väl vara så att nån driftig person på Försvarets radioanstalt buggat mig och just nu sitter och trycker hörlurarna mot öronen i en svartmålad skåpbil i närheten.

I så fall vill jag bara säga:
" YES SIR, YOU CAN BOOGIE. YOU CAN BOOGIE ALL NIGHT LONG"

Vi har fått en ny landshövding också.
En före detta mentalskötare...
Naturligtvis ser vi det som en ren komplimang.
Som världen ser ut i dag måste man vara galen för att stå ut.
Det slog Ola Salo fast redan 2002.
Och naturligtvis välkomnar vi Britt Bohlin med öppna armar.
Fast hon har en del att leva upp till.
Vår förra landshövding var en riktig krutgumma som inte vilade på hanen.
Hon sköt skarpt och sånt uppskattar vi häruppe.

Som ni säkert lagt märke till finns inga jämtländska toppidrottare uttagna till olympiska spelen i Peking.
Att det skulle bero på att de inte lyckats kvala in är ljug och förtal och dessutom inte sant.
Jag var själv ute med tidtagarur och måttband på vårt träningsläger i Hede.
Och jag kan intyga - Republikens atleter har aldrig varit bättre form.
Men vi har bestämt oss för att bojkotta spelen.
Vi kommer inte att skicka EN ENDA av våra toppidrottare - bara för att göra en markering mot Kinas diktaturfasoner.

USA ska byta SIM-kort. Ja, de kommer att få en ny president i höst.
Jag skulle vilja ta tillfället i akt och citera filosofen Gert Fylking: ÄNTLIGEN!

En sak är då säker: Försäljningen av Losec och andra magsårsmediciner kommer att rasa på världsmarknaden.
Åtta år med George W Bush bakom spakarna har inte varit bra för nerverna.

Och så lite Jämtlandsnyheter i sammandrag:

- Här i Östersund har en intressant duell börjat utspela sig mellan Färgfabriken och Jamtli.
Stora visioner om internationella konsttribunaler kontras med nyuppförande av ett 70-talsdagis.
Är det meningen att besökare som löst in sig ska komma och titta på ungarna i 70-talsdagiset?
Kan inte sånt ge men för livet?
Snacka om vilse i pannkakan!!

Med nuvarande expansionstakt kommer snart Jamtli-området att vara större än själva Östersund. Inte ens Yrancampingen är helig! Är tanken att vi ska göra om hela stan till en fornby och bara lämna en liten orörd oas som framtidslabb?

- Grabbarna i "Allt för byn" gjorde det bra tycker jag.
Jag menar, de var med en hel säsong i en dokusåpa i TV3 och inte en enda en av dem trädde fram i kvällstidningarna och påstod att de var "kränkta", "chockade" eller "rasande". Grabbarna i öst är gjorda av annat virke!

- Jag vill också passa på att ge en julklapp till skaparna av filmen "Varg" som skildrar en verklighet som sällan syns på biodukarna En vän till mig tycker i och för sig att den påminde om ett två timmar långt Mittnytt, men så mycket sänder väl inte Mittnytt från våra nejder på en mansålder.

Medborgare. Ljuva jamtar.
Nu är klockan en bra bit över midnatt och med vår speciella tideräkning har det nya året nu börjat.
Man borde nästan höja ett glas champagne nu ! när vi har egen skumpa och allting, som fått björkarna i Republiken att susa på mer än ett sätt.
Och när jag läser tidningarna inser jag att vi är nog lite unika på så sätt, att vi dricker upp vår champagne.
En stor del av champagneförsäljningen går numera åt när det så kallade bratsen tävlar om att spruta ned varandra med så dyr champagne som möjligt.
Vad är det för trams?
De gör alltså det här för att visa att de har råd.
Det är inte upprörande.
Det är sorgligt patetiskt.
"Råd" är det enda som de stackars barnen har.

Vad som skrämmer mig är att dom här grabbarna med all säkerhet kommer att återfinnas bland näringslivets toppar om tio år.
Och ni undrar varför jag hyser en intill misstro gränsande skepsis inför våra makthavare?

Jag vill att vi ger varandra ett nyårslöfte, nu när vi går in i det nya året.
Lova att vi i Republiken ska ge skydd åt de förföljda, alltid visa respekt för oliktänkande och skänka kärlek till de medmänniskor som bäst behöver den.
Fortsätt att hålla hatbrotten borta, stå upp för humanismen och människovärdet.

Nu laddar vi alla inför finalen och årets största kärleksakt ihop med Håkan Hellström.
Som det heter i visan:

"Allt det bästa till dig min vän
Allt det bästa till dig
Och må kärlek gå din väg igen"

Inget är som sommarnatten i Republiken.
Fånga detta magiska ögonblick och se alla vidunderliga möjligheter.
Framtiden är inte svår - för den är vår.
Leve Jamtland!
Leve Republiken!
Gott nytt år!  

RSS 2.0